10 Aralık 2013 Salı

Kürtaj nasıl yapılır ?

kürtaj nasıl yapılır |  şematik gösterim

Kürtaj uygulamasına başlanmadan önce hangi anestezi yönteminin kullanılacağı belirlenmelidir. Burada hastalar ister lokal anestezi isterse de genel anestezi yöntemini tercih edebilirler. Her iki anestezi yöntemi tercih edilebileceği gibi genel anestezi ile yapılan uygulamaların ücreti bir miktar artırsa da hastanın hiç acı hissetmemesine sebep olarak hasta için en konforlu tercih olacağı unutulmamalıdır.
Kürtaj yapılacak hasta jinekolojik koltuğa alınarak öncelikle pozisyon verilir ve muayene edilir. Bu muayenenin amacı rahmin durumu ve büyüklüğünün tespit edilmesidir. Rahim özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilerek rahim ağzı görülebilir hale getirilir. Olası bir enfeksiyona karşı vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak temizlenir. Lokal anestezi ile kürtaj olmayı tercih eden hastalara bu aşamada anestezi ilacının rahim ağzının her iki yanına enjekte edilmesi ile bölgenin uyuşması sağlanır.

Sonrasında rahim ağzı (serviks) tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur, rahim ağzı bu alet ile çekilerek düz pozisyon alması sağlanır. Lokal anestezi ile yapılan uygulamalarda bu işlem bölge her ne kadar uyuşturulmuş olsa da hastalar ağrı hissedebilirler. Bu aşamadan sonra dilatasyon aşamasına geçilir. Dilatsayon aşamasında amaç buji adı verilen ve farklı ölçülerde olan aletlere rahim ağzının genişletilmesidir. Farklı ebatları olan bujilerin mümkün olan en küçüğü hasta konforu düşünülerek tercih edilir.

Dilatasyon yani rahim ağzının genişletilmesi sağlandıktan sonra karmen adı verilen plastik kanüller (borular) rahim ağzından rahim boşluğuna doğru uzatılır ve karmenin dışarıda kalan ucu vakum yaratan özel bir enjektöre bağlanır. Bu enjektörün oluşturduğu negatif basınç sayesinde karmen vasıtasıyla rahim içerisinde yer alan dokular enjektöre çekilir. Enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içerisinin tamamen boşaltılması sağlanır. Böylece çocuk aldırma işlemi tamamlanmış olur. 

Bir önceki Vakumlu Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder