10 Aralık 2013 Salı

Kürtaj Nedir ? Kürtaj İçin Yasal Sınırlama Var Mıdır ?

kürtaj nedir |  görsel 1

Kürtaj Nedir ? Kürtaj İçin Yasal Sınırlama Var Mıdır ?

Halk arasında anne adaylarının istenmeyen gebeliklerini (hamileliği) sonlandırmak için  uygulanan tıbbi yönteme kürtaj adı verilmektedir. Kürtaj kelimesi halk arasında böyle bilindiği halde, aslında kelimenin sözlük anlamı kazımaktır ve jinekolojik açıdan rahim içerisinden doku almak anlamında kullanılmaktadır. Halk arasında kürtaj kelimesinin eş anlamı olarak çocuk aldırma, bebek aldırma, gebelik sonlandırma ve küretaj gibi tabirlerde kullanılmaktadır.

Kürtaj tıbbi olarak sadece istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için kullanılmaz. Özellikle kadınların adet kanaması bozukluklarında, menopoz sonrası kanamaların tetkiki amacıyla ve kısırlık araştırmalarında yumurtlama olup olmadığını anlayabilmek için kürtaj işlemi uygulanabilir.

Kürtaj yaptırmak için yasalsüre ne kadar ?

Ülkemizde 18 yaşından büyük anne adayları gebeliklerini 10. haftaya kadar kendi istekleri doğrultusunda sonlandırmakta serbesttirler. Tıbbi gereklilik arz etmediği takdirde 10. haftadan büyük gebelik isteğe bağlı olarak sonlandırılamaz. Böyle bir durumda kürtaj olan anne adayı ve kürtaj yapan doktor hakkında Türk Ceza Kanunu cezai yaptırımlar öngörmektedir. Evli olan anne adaylarının kürtaj olabilmesi için mutlaka eşlerinin rızası gerektiği unutulmamalıdır.

Bir önceki Kürtaj Nasıl Yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder